söndag 7 juni 2015

Björnturism och annat ......


Image result for Björn


Slutet gott, allting gott skulle man väl kunna säga med tanke på att byns två björnar nu verkar ha fattat att människor inte är så intressanta och dragit till skogs igen.

Visserligen med benäget bistånd av Länsstyrelsens viltvårdare som en kväll här fick oss bybor att undra om tredje världskriget brutit ut med allt sitt smällande, men ändå.

Krävdes uppenbarligen en del för att förmå den lilla björnen att förstå vinken, den har ju sett tidigare att människor ingalunda var speciellt farliga och var inte det minsta rädd.

Turisterna tarvades det polisinsats för att de skulle förstå att deras intresse för björnkraken mest var till men för den, men till slut så blev vi av med dem också....nåja en och annan har ju passerat sen dess men de försvinner väl när de inget ser.

Alltså missförstå mig rätt nu va, jag missunnar ingen att komma hit och titta på en björn, minsann inte alla förunnat att få se en sån bara sisådär.

Vad som störde vår sinnesfrid är de här som inte förstår det mest elementära, att bete sig som folk, kort sagt lite sunt förnuft.

Typ att inte ockupera uppfarter till våra hus med sin bil och sen bli sur för att man måste flytta på den när huset ägare råkar vilja utnyttja den för att komma hem.

En orsak till att vi som bor här ute på landsbygden har valt att bosätta oss här är just det fantastiska att man när som helst och oftare än man tror får se djur i sin naturliga omgivning.

Image result for Lodjur

En rävhona som lär sina valpar att fånga sork en tidig morgon, en lo som ligger på lur i trädet vid rådjursstråket, en berguv som sitter på min gårdsplan och smaskar i sig en höna som var ouppmärksam eller som sagt en björnunge som nyss vaknat och lugnt betar gräs en sen kväll.

Image result for Rävhona med ungar

Vi betalar ganska dyrt för de här upplevelserna i form av långa avstånd till det mesta stadsbor tar för givet i form av service, affärer, och annat, men det är fortfarande värt det.

Och tro mig, vi delar mer än gärna med oss av de här upplevelserna och alla är hjärtligt välkomna men ta med er en stor portion ödmjukhet inför naturen och en lämna helst inte det sunda förnuftet hemma.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar