måndag 1 september 2008

Frost och omorganisation

Första september och det första man ser när man slår upp sina ljusblå är att det är alldeles vitt ute av frost!!!!!!!
Visserligen sken solen från en klarblå himmel och det var fantastiskt vackert, men ändå…….hösten ÄR här och jag som inte ens tyckt att vi haft en riktig sommar…..hmmm.

Sonen, en av de fem, ska minsann få fara till det stora landet i väster…….visserligen ska han jobba men ändå, fast det är väl honom väl unt då, han jobbar nog lite för mycket den pojken.
Själv har jag väl mest den åsikten att jobbet inkräktar rätt menligt på min fritid även om vi emellanåt har ganska kul på jobbet, kanske inte direkt jobbet i sig precis men snacket arbetskamrater emellan.
Eftersom vi är rätt många på mitt jobb så finns det ju så att säga en av varje sort, trevliga, glada, surputtar, gnällspikar och en och annan psykopat förstås, på det stora hela ett ganska normalt tvärsnitt av den svenska befolkningen……..eller skulle man kanske säga den norrländska.
För vill man odla sina fördomar är det en rätt enkel match hos oss.

Att människan är ett vanedjur är väl allom känt men i vissa fall kan det ju gå till överdrift, en kille hade egenheten att han när han skulle åka hem, tvättade sig och bytte om innan han stämplade ut och gick till parkeringen.
Hans fru gjorde som man skulle alltså stämplade ut och gick sen och tvättade sig och bytte om, detta fick ju naturligtvis till följd att han vackert fick sitta och vänta ett par minuter varje dag på henne.
Då sätter sig karl’n och räknar ut hur många minuter han ”förlorar” varje år på att sitta där och vänta och ondgör sig över detta för henne!!!!
Han gör alltså fel men får det att låta som om det vore hennes fel, man tar sig för pannan.

En del verkar iaf trivas alldeles ypperligt på jobbet, kommer och stämplar in vid kvart över fem, halv sex………på morgonen!!!!!!!! Utan att behöva det??
Man kan undra när de går och lägger sig egentligen…….21:00 typ?
Nåja, det är ju tur att vi är olika.

En ganska skön lirare är han som Hejar på en varenda gång han ser en under dagens lopp som om han ser en för första gången på dagen, kan bli ett tiotal gånger säkert under en dag.
VD:n har en annan taktik, han Hejar inte på någon överhuvudtaget så vitt jag vet, men så är han ju stockholmare också.

Han har förresten iscensatt en omorganisation som heter duga, ja-sägare får en plats i den inre cirkeln medan de som vågar ifrågasätta hamnar i kylan, ledarskap stavas utbildning och erfarenhet är en belastning.
Slutresultatet har vi inte sett än men man bävar medan han som knappast tänker vara kvar någon längre tid säkert som amen i kyrkan får en fjäder i hatten.
Olika är ödets lotter här i livet, kompetensväxling kallas det för när folk som troget jobbat i åratal, aldrig blivit erbjudna fortbildning ersätts av oerfarna ungdomar med någon slags akademisk utbildning som också genom någon slags magi gör dem lämpade som chefer.
För är det något vi har blivit begåvade med under denna omorganisation så är det chefer, en attans massa chefer, vissa har inte ens några under sig…….ja stolen de vilar röven på då, men inga människor.
Märkligt fenomen det där.


Jag kom senare i livet att lära mig att vi tenderar att möta varje ny situation med att omorganisera……en underbar metod för att skapa en illusion av framsteg medan man framkallar förvirring, ineffektivitet och dålig moral.
Petronius Arbiter f.27 e.Kr-d66 e.Kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar