lördag 12 september 2009

Vad handlade det om......?

Förra inlägget handlar om ett sätt att producera saker.......Lean Produktion.....ursprungligen tänkt för bilindustrin eller i vart fall massproduktion.........en amerikaniserad variant av Toyotas sätt att tillverka bilar......kort skulle man kunna säga att det japanska sättet inte gick att applicera här i väst så man tvingades göra sin egen.

Det finns naturligtvis varianter på temat, Sex Sigma, Kaizen och gud vet vad......alla går i princip ut på att .......enligt mitt sätt att se det......producera med kvalité till helst ingen kostnad alls.
Konsekvenserna för de som ska jobba i denna miljö är förödande......monotont och totalt intelligensbefriande.......kreativitet och initiativförmåga är av ondo liksom all form av personlig prägel på arbetsplatsen.

Hos oss har det tex tagit sig uttrycket att man lagt ned förslagsverksamheten.....jag tolkar det som att man inte är intresserad av att betala för bra idéer......man förväntar sig att folk ger bort dem gratis alternativt tror ledningen inte att vi på golvet har något att tillföra.

Alltså, de facto är produktiviteten inom Sveriges industri bland de högsta i världen och ledare inom industrin världen över avundas vårt breda kunnande på golvet......ändå ska vi pådyvlas ett gammalt sextiotals koncept för masstillverkning som inte är applicerbart här och framförallt inte nu.

Låter jag konservativ så är det inte meningen....jag är för utveckling.....men av människan, för den inneboende kraften och potentialen hos människor som ges möjligheten att ta ansvar och ges ständig utbildning är enorm.......trivs man på jobbet så jobbar man bättre....ganska enkelt...eller hur?

Som tur är finns det krafter som tror på att det finns andra vägar att gå och det var egentligen det som länkarna i det förra inlägget handlade om.

Det finns ingenting så meningslöst som ett kompetent utförande av det som inte borde utföras alls. Peter Drucker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar